VOGELWEIDE

Vogelschieten
Volgens de traditie is vogelschieten één van de belangrijkste onderdelen van de Steenderense Kermis op de vrijdagochtend. Op de vogelweide strijden de (oud-)inwoners van 16 jaar en ouder om het koningschap. Na een spannende strijd wordt de uiteindelijke koning(-in), nadat hij of zij de vogel er heeft afgeschoten, gehuldigd als nieuwe koning(-in) voor het komende jaar. Hierna wordt de traditionele vaandelhulde voor de nieuwe koning(-in) gebracht, waarna het feestgedruis echt kan losbarsten. De kersverse koning(-in) rijdt de volgende dag tijdens de optocht in de Kroonwagen, zodat alle inwoners hem of haar kunnen toejuichen. Vanaf 2000 mogen alle koningen elk tiende jaar strijden om het keizerschap.

Schijfschieten
Naast het vogelschieten kan ook gestreden worden bij het schijfschieten voor het koningschap. De schutter met het beste resultaat in deze afvalrace mag zich ook hier na een spannende strijd koning van de schijf noemen voor het komende jaar. Ook deze koning neemt de volgende dag plaats in de Kroonwagen tijdens de optocht.

Vogelknuppelen
Alle dames vanaf 16 jaar mogen op de vrijdagochtend de knuppel ter hand nemen en proberen per beurt (3 knuppels) de vogel van de paal te gooien. Een genot om naar dit schouwspel te kijken! Ook deze koningin neemt de volgende dag plaats in de Kroonwagen.

Kruisboogschieten
Alle jongens in de basisschoolleeftijd mogen meedoen met het kruisboogschieten.
Hierbij wordt met houten “kogels” geschoten op een schijf met 7 afgeplakte ronde gaten. De schutter die het gat met het cijfer 1 raakt is koning van de Kleine Schutterij en mag ook in de Kroonwagen plaatsnemen. Verder zijn hier prachtige prijzen mee te verdienen.

Vogelknuppelen meisjes
Voor de meisjes in de basisschoolleeftijd is er Vogelknuppelen: jong geleerd is oud gedaan! Ook hier zijn geweldige prijzen te verdienen naast de strijd om de felbegeerde titel van koningin. Ook de koningin mag zaterdag plaatsnemen in de Kroonwagen. 

Kegelen
Het traditioneel kegelspel op een authentieke kegelbaan, waarbij naast het winnen van prachtige prijzen voor dames en heren, vooral om de eer wordt gestreden.

Bierpulschuiven
En ook het bierpulschuiftoernooi is een vast onderdeel op de Vogelweide. Het is de bedoeling om 3 bierpullen zo dicht mogelijk bij het einde van de baan te krijgen. Wie dit het beste kan ontvangt uiteraard een leuke prijs.